Till Svenska Islandshästförbundets styrelse

Du kanske har följt debatten om hur aveln skall organiseras i det "nya SIF"? Vi i Djarfurs styrelse har idag sänt nedanstående brev till SIF:s styrelse. Vår engagerade medlem Josefine Sjöstrand har initierat och hjälpt till med texten, och vi i styrelsen står givetvis bakom. Självklart vill vi även dela detta inlägg i debatten med er medlemmar.
 
Vi lade ut information om SIF:s planer både på hemsidan och Facebookgruppen redan i juli, men det har inte varit så mycket reaktioner från er medlemmar. Hör gärna av er om ni har synpunkter på detta eller andra förslag från både Djarfurs styrelse och SIF! Vi gillar att ha en dialog med er!
 
MVH //Styrelsen via ordförande Karin
 
=============
 

Till

Svenska Islandshästförbundets styrelse

Med anledning av frågan om hur aveln skall skiljas från resten av förbundet, har Djarfur Islandshästförening följande synpunkter.

 

SIF är ingenting annat än sina medlemmar. Detta är ett faktum att hålla i minnet. Efter att styrelsen delgivit medlemmarna uppfattningen att styrelsen har fått mandat att på egen hand besluta om hur en särskiljning av aveln skall gå till, har en stor mängd protester framförts från medlemmarna. Dessa protester har till största delen bemötts med tystnad från styrelsen.

 

Djarfur Islandshästförening är av uppfattningen att styrelsen måste lyssna till medlemmarna, och också kommunicera med medlemmarna. Det går inte att med bibehållet förtroende försöka sälja in en åsikt, utan att tydligt redovisa hur man kommit fram till denna uppfattning. Medlemmarna vill veta hur skatteexpertis och jurist har resonerat när man har rekommenderat förbundet att bilda en stiftelse. Vi vill också veta vilket underlag dessa experter har fått från styrelsen och vilken kunskap om vårt förbunds verksamhet de har.

 

Från juridisk horisont är valet av organisationsform synnerligen märkligt, eftersom en stiftelse i regel bildas för att förvalta tillgångar av olika slag – inte för att bedriva en aktiv och medlemsstyrd verksamhet, där medlemmarnas intressen styr verksamhetsinriktningen. Av detta skäl är en tydlig redovisning av varför juristen rekommenderar oss att bilda en stiftelse extra viktig för förståelsen av styrelsens argument.

 

För Djarfur Islandshästförening är medlemmarnas inflytande i SIF centralt. Den lösning som väljs för aveln måste vara förenlig med god föreningsdemokrati. Om man bildar en stiftelse, riskerar makten över aveln att hamna hos ett fåtal, och ideella krafter riskerar att slås ut för att man som engagerad medlem inte orkar bry sig längre. Risken för splittring och ett sönderfall av SIF blir då överhängande.

 

Djarfur Islandshästförening vädjar till styrelsen att inte fatta oåterkalleliga beslut innan medlemmarna fått insyn i beslutsgrunderna och frågan debatterats och utretts som sig bör i en demokratisk organisation. Ett slutgiltigt beslut i frågan bör bara kunna tas av ordinarie årsmöte i förbundet.

 

Med vänlig hälsnig,

Styrelsen för Djarfur Islandshästförening och Josefine Sjöstrand


Kommentarer
Postat av: Karin

Kan meddela att vi fått flera positiva reaktioner på vår skrivelse!

==================

Hej!

Kan meddela att vi från Ofeigurs styrelse har samma ståndpunkt vilket vi diskuterade på styrelsemötet i söndags.

Mvh
Rolle Ekström
Ordförande
Ofeigur

=====

Vi i Mökkurs styrelse stöder Djarfurs synpunkter och uppmanar alla klubbar
och dess medlemmar att ta ställning i frågan, som inte bara gäller avel utan
också föreningsdemokrati och insyn i SIF.
Mvh
MöRS styrelse

=============

Hej,

Vi i Glaumurs Islandshästförening stöder också Djarfurs synpunkter.

Vänliga hälsningar

Marianne Andersson
Glaumur Islandshästförening

========================

Hej alla

Hrimfaxi ställer sig bakom den här skrivelsen.

Kommer själv att vara med på ordförandekonferensen. Frågan om vilket uppdrag styrelsen fått är av yttersta vikt att klarlägga.

Med vänliga hälsningar

Lena Ehrling/Hrimfaxi

================

Vi från Taktur har tyvärr inte heller möjlighet att deltaga med en representant under ordförandekonferencen. Även vi liksom många andra ser detta som en viktig fråga och ställer oss bakom Djarfurs skrivelse.

Med vänlig hälsning, Charlotte Carlsson


2012-11-21 @ 10:22:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0