Lag SM uttagning 28/6-2012 del 1.

 
Lördagen 26 maj höll Djarfur uttagning till lag sm för ungdomar. 29 deltagare från fem lag tampades om platser till tävlingen i augusti. Lag sm omfattar inte bara de "vanliga" ovalbanegrenarna utan även pass, flagglopp, trail, terräng, dressyr och show. En bild från ett flagglopp på en tidigare Lag SM tävling:

Nytt för i år är att man skall ställa upp som ett lag och täcka in alla grenar, precis som på den riktiga tävlingen. Tävlingen gick som vanligt av stapeln på Klevsviksbanan, men då vi saknar passbana där startade tävlingsdagen ute på stall Dalhems passbana. En dryg vecka innan tävlingen insåg vi att den banan är 20 m för kort enligt de nya reglerna, men som tur var gav både domarna och Sif dispens för att köra passen enligt förra årets regler.
Domarna var förresten Otto och Barbro Beckström och Nathalie Andersson Lindholm. Efter den inledande passen brakade det löst med ovalbanegrenar på Klevsvik. Allt rullade på, solen sken som besatt från en klarblå himmel, och det närmade sig dags att förbereda lunch. På denna tävling serveras lunch inte bara till domare och funktionärer, utan även deltagarna. På menyn stod spaghetti och köttfärssås. Den var tillagad i god tid innan, fryst och skulle bara värmas. Då gick strömmen. . . På ovalbanan blev det tyst och spisplattan blev kall. Herregud, vad skulle vi göra nu? Snart stod det klart att strömmen gått i hela området. En oförsiktig
grävmaskinist hade grävt av en kabel i Anneberg. :-S Nåja, problem är till för att lösas. Mats fick fram megafonen så att tävlingen kunde fortsätta.  Christian fick fram reservaggregatet så att vi kunde få fart på plattan i caféet. Själv stod jag vid gasolplattan på Christian och Louices grill och försökte värma 10 liter tämligen kall köttfärssås. Det gick inte fort, men det gick. Cirka en kvart sent kunde vi servera köttfärssås utan spaghetti (resurserna räckte inte till att koka vatten), sallad och dricka till deltagarna. Ingen klagade alltför mycket på menyn. Den ständigt positiva Barbro tyckte tom att det var bra, för hon skulle ändå börja sin diet på måndag och det här var ju typ GI. . . Efter lunchen var det dags för de lite mer ovanliga grenarna. Samtidigt som vi gick runt terrängbanan med domare och ryttare kördes flagglopp på ovalbanan. Den grenen kräver ju bara tidtagare, så det var ett smart sätt att spara in tid. Sedan var det dags för trail. Åsa hade klurat ut en rolig och lite utmanande bana med moment som tag ner och sätt upp tvätt, hoppa av och på via en pall och lasta på och av hästen. Roligt! Sedan var det terräng, och även där fanns lite klurigheter som öppna och stänga en grind, rida över en presenning (substitut för vattenhindret som torkade bort), ta upp och slänga en soppåse i en soptunna samt rida under armen till grävskopan, som på denna bild (ej tagen i lördags)
är tillsammans med pojkarna Sporrsäter på Klevsvik:

Samtliga ekipage löste problemen elegant. Sen var det dags för dressyr. Vad duktiga dessa ungdomar och deras hästar är! Ekipagen fick en gemensam eloge av domare Barbro efter visningarna, och också ett ord på vägen. Alla utom Ida Adler (se bild nedan) startade på traditionellt dressyrvis med att rida upp längs medellinjen, göra halt och hälsa. Det är ursvårt att göra detta rakt och ordentligt och ger faktiskt onödiga avdrag. Bättre att göra som Ida och starta från en punkt längs fyrkantsspåret. Ska bli kul att se hur många som tagit med sig detta tips till tävlingen i augusti! ;-)

Sist på dagen var det FS3, visning från marken. Det är verkligen en annorlunda gren som kräver både fantasi och förberedelse. Och så ska man visa det man sagt, slarv ger avdrag. Här fick vi se lite olika visningar som longering, tömkörning och fritt följande häst. Indian, My little pony och Cowboy var några av temana. Sist ut var Djarfurs Malin Andersson med Dad:

Malin har haft sin häst länge och Dad följer som en hund utan att Malin behöver hålla i henne, både i skritt och trav. De gjorde en rolig och showig visning till "bröderna Cartwright"-musik, och fick både domarna och speakern att skratta. Roligt! Sedan var en lång dag i solen slut. Många röda näsor, axlar och armar begav sig hemåt. Mats räknade febrilt ut de sista poängen och lagens resultat från dagen. Sedan återstod bara städningen för oss i tävlingskommittén. Tack alla som ställde upp så att vi kunde genomföra den här uttagningen! Ingen nämnd, ingen glömd, men ni vet själva vilka ni är. Utan era insatser blir det inga tävlingar, det kan inte sägas nog ofta!
Nu väntar vi med spänning på att få reda på om Djarfurs lag går vidare till tävlingen på Göteborg Horse Park på Säve i augusti. Vi håller tummarna!
/ Karin Andersson

Finns det mer att skriva om detta? Har du några fina bilder från i lördags?

Då gäller blogg@djarfur.se

Fortsättning följer...

 

 

 

 

Trackback
RSS 2.0