Sammanfattning från Stall Dalhem, Lag SM 2012

 

Vi på Stall Dalhem hade beslutat att vi skulle tävla mera detta år. Sedan fick vi reda på att man kunde skapa ett eget lag i lag sm. Perfekt för oss med fyra tävlingsintresserade ungdomar.  Min kära barndomskompis samt bästa vän Tove Borgström fick smita in Stall Dalhem. Alltså blev vi fem stycken sammanlagt inklusive en reserv. Alltså jag Matilda med min häst Baldur, Elise på Vigdis, Hanna på Oskar, Tove på Hetja och Denise på Bjartur. Suveränt tänkte vi men sedan uppstod problemet med en femgångshäst! Alla hästar är fyrgångshästar men när vi berättat dilemma för vår tränare Linnea Vas så skrattade hon och sa ”vi gör Bjartur till femgångshäst”. Bjartur är 20 år gammal häst men vi antog utmaningen att krossa talspråket – de går inte att lära en gammal hund att sitta. Vi hade rätt, med små framsteg började han lägga pass, de gick inte fort med det var pass! Vi har haft många träningar på Dalhem, vi har en sådan bra sammanhållning och folk har ofta med sig kakor som är ett stort plus! Alla har tränat mycket flitigt på ovalbanan, paddocken, i naturen och allas föräldrar har vart medverkande med gott stöd. Ibland har vi slappat och ridit och badat tillsammans och vi har de mycket trevligt.

På tävlingsdagen blev de lite körigt pga av passen PP2 skulle hållas på Stall Dalhem och vi andra skulle starta tidigt på Klevsvik så vi fick köra två gånger och de betydde att vi fick lämna Denise på stallet ensam för att alla skulle hinna. Tyvärr gjorde de så Denise blev stressad och de fick inte hela sträckor med pass. Men när hon senare hade kommit till Klevsvik och flocken var samlad var alla glada! Senare när hon skulle rida femgång så slutade poängen 4,60!! Alla var nöjda och särskilt Denise som fick 6,5 för traven som hon för ett år sedan inte kunde få på kommando. Denise blev även offret för ha T6 med även där fick hon strålande poäng och slutade på 4.93:

 

 

 

 

 

Elise börjar med att göra succé med ett fint V3 program på hennes egna fina Vigdis som tidigare har vart Linneas och Fanny Vas tävlingshäst.  Deras poäng blev 5,20, Elise fick även ha Flagglopp och dressyr från mark/show. Flaggloppen klarade hon galant med mycket bra tid och poängJ vi har haft lite problem med hur showen skall gå till. Ingen av oss har tidigare vart med och vi visste inte riktigt vilken tema vi skulle ha. När vi står på tävlingsbanan och ser alla andra färgglada ekipage så insåg vi att vi skulle klätt ut oss mer. Elise står med stallskorna, höga strumpor och en känning. Men när låten ”when you say nothing at all” börjas spelas och publiken fylls av ”åh vad söt” känsla och Elise ler lyriskt åt publiken släpper spänningen. De gjorde en mycket vacker uppvisning med tömkörning och jag lovar att många fick rysningar på armarna när hon räcker fram en röd ros till Vigdis som avslut, denna gren fick vi 6.00:

 

 

 

Tove red på sin häst Hetja, hon står inte på Dalhem utan på Hovgården. När de visade sin T5 fick de fina poäng. När hon skulle ha trail så klarade Hetja alla utan problem förutom ett moment när man skulle hänga upp kläder. För just vid det tillfället började de blåsa och kläderna yrde omkring dem, men efter de klarade de sig felfritt igenom banan. Även terrängen klarade de utmärkt! I både terrängen och trailen fick de 5,60.

 

Hanna blev vår reserv med hennes häst Óskar. De red T7, V4och FS1. Hanna red utmärkt under T7 och fick fina poäng som vanligt. Men sedan hade vi missat att man skulle göra olika övergångar i V4 Special. Hanna satte dock alla övergångar perfekt och fick deras högra siffra någonsin 6,5 för skritt! Helt otroligt! Sedan gjorde hon ett fint program i dressyr, de såg mycket fint och harmoniskt ut och deras poäng blev 5,50:

 

 

 

 

 

Sedan är de jag, Matilda som fick äran att rida samma grenar som Hanna. Baldur och jag har tävlat i t7 och V4 innan med bra resultat så de var inte så stora förändringar utom övergångarna som han skötte sig utmärkt på. Jag kan stolt berätta poängen som var 6,07 på v4 och 5,60 på T7. Även dressyren gick bra trotts några missar:

 

 

 

 

 

Sådär nu har jag berättat lite om varje person i laget och hur de gick. Alltså kan vi sammanfatta att alla var glada när vi kom hem. Många föräldrar var med och coachade, hejade och var hästskötare. Solen sken och de var mycket trevligt att ligga i solen, tror de flesta hade ful bonnabränna. Men humöret var på topp och alla var nöjda med sin insatts. Nu är de bara hoppas att vi är bland de tolv som kommer vidare, vi hade i slutpoäng 5,09.

Skrivet av Matilda Sandelin, Stall Dalhem


Lag SM uttagning 28/6-2012 del 1.

 
Lördagen 26 maj höll Djarfur uttagning till lag sm för ungdomar. 29 deltagare från fem lag tampades om platser till tävlingen i augusti. Lag sm omfattar inte bara de "vanliga" ovalbanegrenarna utan även pass, flagglopp, trail, terräng, dressyr och show. En bild från ett flagglopp på en tidigare Lag SM tävling:

Nytt för i år är att man skall ställa upp som ett lag och täcka in alla grenar, precis som på den riktiga tävlingen. Tävlingen gick som vanligt av stapeln på Klevsviksbanan, men då vi saknar passbana där startade tävlingsdagen ute på stall Dalhems passbana. En dryg vecka innan tävlingen insåg vi att den banan är 20 m för kort enligt de nya reglerna, men som tur var gav både domarna och Sif dispens för att köra passen enligt förra årets regler.
Domarna var förresten Otto och Barbro Beckström och Nathalie Andersson Lindholm. Efter den inledande passen brakade det löst med ovalbanegrenar på Klevsvik. Allt rullade på, solen sken som besatt från en klarblå himmel, och det närmade sig dags att förbereda lunch. På denna tävling serveras lunch inte bara till domare och funktionärer, utan även deltagarna. På menyn stod spaghetti och köttfärssås. Den var tillagad i god tid innan, fryst och skulle bara värmas. Då gick strömmen. . . På ovalbanan blev det tyst och spisplattan blev kall. Herregud, vad skulle vi göra nu? Snart stod det klart att strömmen gått i hela området. En oförsiktig
grävmaskinist hade grävt av en kabel i Anneberg. :-S Nåja, problem är till för att lösas. Mats fick fram megafonen så att tävlingen kunde fortsätta.  Christian fick fram reservaggregatet så att vi kunde få fart på plattan i caféet. Själv stod jag vid gasolplattan på Christian och Louices grill och försökte värma 10 liter tämligen kall köttfärssås. Det gick inte fort, men det gick. Cirka en kvart sent kunde vi servera köttfärssås utan spaghetti (resurserna räckte inte till att koka vatten), sallad och dricka till deltagarna. Ingen klagade alltför mycket på menyn. Den ständigt positiva Barbro tyckte tom att det var bra, för hon skulle ändå börja sin diet på måndag och det här var ju typ GI. . . Efter lunchen var det dags för de lite mer ovanliga grenarna. Samtidigt som vi gick runt terrängbanan med domare och ryttare kördes flagglopp på ovalbanan. Den grenen kräver ju bara tidtagare, så det var ett smart sätt att spara in tid. Sedan var det dags för trail. Åsa hade klurat ut en rolig och lite utmanande bana med moment som tag ner och sätt upp tvätt, hoppa av och på via en pall och lasta på och av hästen. Roligt! Sedan var det terräng, och även där fanns lite klurigheter som öppna och stänga en grind, rida över en presenning (substitut för vattenhindret som torkade bort), ta upp och slänga en soppåse i en soptunna samt rida under armen till grävskopan, som på denna bild (ej tagen i lördags)
är tillsammans med pojkarna Sporrsäter på Klevsvik:

Samtliga ekipage löste problemen elegant. Sen var det dags för dressyr. Vad duktiga dessa ungdomar och deras hästar är! Ekipagen fick en gemensam eloge av domare Barbro efter visningarna, och också ett ord på vägen. Alla utom Ida Adler (se bild nedan) startade på traditionellt dressyrvis med att rida upp längs medellinjen, göra halt och hälsa. Det är ursvårt att göra detta rakt och ordentligt och ger faktiskt onödiga avdrag. Bättre att göra som Ida och starta från en punkt längs fyrkantsspåret. Ska bli kul att se hur många som tagit med sig detta tips till tävlingen i augusti! ;-)

Sist på dagen var det FS3, visning från marken. Det är verkligen en annorlunda gren som kräver både fantasi och förberedelse. Och så ska man visa det man sagt, slarv ger avdrag. Här fick vi se lite olika visningar som longering, tömkörning och fritt följande häst. Indian, My little pony och Cowboy var några av temana. Sist ut var Djarfurs Malin Andersson med Dad:

Malin har haft sin häst länge och Dad följer som en hund utan att Malin behöver hålla i henne, både i skritt och trav. De gjorde en rolig och showig visning till "bröderna Cartwright"-musik, och fick både domarna och speakern att skratta. Roligt! Sedan var en lång dag i solen slut. Många röda näsor, axlar och armar begav sig hemåt. Mats räknade febrilt ut de sista poängen och lagens resultat från dagen. Sedan återstod bara städningen för oss i tävlingskommittén. Tack alla som ställde upp så att vi kunde genomföra den här uttagningen! Ingen nämnd, ingen glömd, men ni vet själva vilka ni är. Utan era insatser blir det inga tävlingar, det kan inte sägas nog ofta!
Nu väntar vi med spänning på att få reda på om Djarfurs lag går vidare till tävlingen på Göteborg Horse Park på Säve i augusti. Vi håller tummarna!
/ Karin Andersson

Finns det mer att skriva om detta? Har du några fina bilder från i lördags?

Då gäller blogg@djarfur.se

Fortsättning följer...

 

 

 

 


Vart tog våren vägen?

Just nu längtar nog de flesta av oss till lite varmare vindar och framför allt soligare väder! Tro det eller ej så är sommaren på intågande och nedan är en bild från 2009 och Andvari (Andi) fra Rödli då han semestrade lite på Öland med sina vänner Kveikja, Flekkur och Snöggur.
Tiden går fort och förra helgen var det Djarfur Open som även i år flöt på bra och vi har hört många glada och nöjda kommentarer. Det finns ju dock saker som vi kan bli bättre på och vi tar gärna emot förslag på hur vi kan förbättra vår verksamhet! Till dessa adresser kan man höra av sig:

Medlemsfrågor: netha@pethsson.com

Tävlingsanmälningar och annat till tävlingskommitén: tavling@djarfur.se, ulrika.persson@sca.com

Huvudansvarig för innehållet samt strukturfrågor och administratör för hemsidan:

mats@djarfur.se

Annonser: annons@djarfur.se

Inlägg och bilder till bloggen: blogg@djarfur.se


Nedan ser du Náttfaradís från Stubbekas som tillsammans med Malin Lundin vann ett fint Boett täcke under helgens tävling. Hon, Malin alltså, har på ett föredömligt sätt mailat oss denna fina bild.
Tveka inte att gör detsamma!

 

Vestur (västsvenska islandhästklubbar i samarbete) har startat ett tema som kallas "Sund Islandshäst i Väst" och bjuder in till en första träff på Larsagården i Nossebro torsdagen den 24/5 kl. 18.00. Mer info på www.vestur.se/utbildning.html

LAG-SM
  • Lag-SM uttagning på Klevsvik den 26 maj
Det är då team Djarfur, team Dalhem, team Jór, team Vaengur och team Landi tampas om att få tävla på Säve i augusti (se nedan). Kom och heja på våra duktiga ungdomar, ta en fika och köp några lotter! Det kommer att bli en dag fullspäckad med inte bara de "vanliga" ovalbanegrenarna, utan även mer udda (och roliga) grenar som dressyr, show, flagglopp, trail och terräng. Tidsprogrammet kommer att publiceras nästa vecka.

Om du vill delta som funktionär (vilket alltid är välkommet då många händer behövs) så skicka ett mail till tavling@djarfur.se, eller acceptera evenemanget i Facebookgruppen.

  • Lag-Sm och Junior-SM 10-12 augusti på Sävebanan.
Då skall vi förutom heja på våra lag härifrån trakten också stötta Jór som medarrangör. Vi skall bemanna sekreteriatet med 3-4 personer alla tre dagarna. Djarfur söker därför dig som kan ställa upp hela eller delar av dagar för att mata in poäng i datorprogramet IceTest. Du får instruktioner så förkunskaper är inget krav. Lite allmän datorvana och vilja att hjälpa till räcker långt. Meddela Mats på mail när du kan! mats@djarfur.se
Vi utlovar en härlig ungdomstävling och ett glatt gäng!
Vi söker också grensponsorer för just denna tävling. Det kostar 1000:- per gren och om man är intresserad att sponsra på detta sätt så hör man av sig till karin.hemma@telia.com.Avslutningsvis en bild från år 2010 då vårt fantastiska gäng från Djarfur blev 2:a för andra året i rad!

Djarfur Open i bilder!

 

 

Hej igen!

Här kommer några bilder som Susanne Törnqvist har tagit! Har du några bilder eller vill skriva något så är det bara att maila blogg@djarfur.se!

Först en bild på domare Karin Åkerström med domarsekreterare Tina Hansen och Hans Ericsson.

De är några av alla som gjorde dagen möjlig!

 

 

Nästa bild är på Matilda Sandelin och Baldur från Alvret när domarna precis röstat fram dem till vinnare i T7u!
Oslagbar min på en lycklig tös! De vann både T7u och V5u.

Nedan återfinns Linnea Adler och Vaka från Stenholmen, vinnare av både T3 och F2.

 

Här är en bild av vinnaren av T7vuxen och silvermedaljör i V5vuxen,
Anna Steffenburg på Princessa från Kollanda.

 

Avslutningsvis en bild på fotografen Zandra Ahl Olausson som besökte sin första islandshästtävling. Bilder från tävlingen kommer finnas att köpa på www.zahlo.se inom ca en vecka.

 

 

På www.djarfur.se finns resultaten från tävlingen och även en hälsning till våra sponsorer från ordförande Karin Andersson. Här är våra sponsorer igen:

Susanne Törnqvist, Anna Kontio, Chelsea, Din Bil Kungsbacka, Hööks, Börjes, Svensk Ridsport, Folksam, Mountain Horse, Vinda Islandshästbutik, Hästfocus, Boett, Libresse samt Klevsviks Gård.

Stort tack! Er medverkan är varmt uppskattad!


Djarfur Open - rapport från cafét :)

Wow, vilken dag som funktionär i Djarfur Opens cafeteria! Det var ett riktigt tufft jobb som startade redan 04.30  och slutade 19.30.

Alltså, 04.30 vaknade jag och min hund Valle (Valle vaknade motvilligt så tidigt, men lite filmjölk fick igång honom, en kopp kaffe fick igång mig). Så vaknade man fint innan jag och min Valle gick på en halvtimmas promenad innan vi drog iväg till Klevsvik. Typ 06 var vi där för att förbereda ett gott mottagande av de först anlända ryttarna. Kaffe och smörgås, verkade uppskattat, inte minst bland dem som övernattat sedan fredagen.


Phuuu- sedan drog det igång - smörgåsar, kaffe, te i mängder jag inte kunnat ana! 2 timmar med full ruljans....


Vid första paus och lunchuppehåll sålde vi "hur-många-som-helst"  toast. Ni kan tro att det är enkelt, men räkna ut hur många kombinationer det kan bli av fem ingredienser.... MEN, jag tror att alla fick vad de ville ha. Gulaschsoppan var en  succé till lunch. Måste erkänna att jag var överraskad av att så många valde detta nyttiga alternativ!

Tur att vi har så många bakare, för efter lunch kom efterfrågan på kaffe och kaka. Ojoj, kladdkaka med grädde är en favorit. Senare kom gottisuget... förstås massor av energi som förbrukats av båda ryttare och åskådare. Vårt "smörgåsbord" av godis uppskattades verkligen och det var inte mycket kvar när vi packade ihop. 

Tro mig, det är tufft att jobba i cafeterian, men otroligt kul också då man möter nästan alla som är på plats, funktionärer, tävlande, besökare, domare och en och annan nyfiken som vill veta vad som pågår. Jag har inte förut tänkt på hur mycket arbete det ligger bakom ett bra café, och en stor eloge till er som gjort detta tidigare under lång tid!!!


Min lille Valle som ser så vuxen ut, men beter sig väldigt barnsligt - han är bara 10 månader... var så tapper med så många timmar i bilen - han
får skälla och flirta med lekkamrater dess emellan , eller hur?

Sen, Bittan och jag. Vi hade bara träffats en gång förut , men vilket team vi blev!! Vi gör det lika bra nästa gång - eller hur?


Jag tror (i alla fall hoppas) att vi supportat tävlande, besökare och funktionärer på ett sätt som gjort denna lördagen till en bra dag!!


//Agneta Lindmark (och Valle på ett hörn)


Vår och nystart!

Frid över Stall Klevsvik!

Det var ett fridfullt lugn över ovalbanan på Klevsik idag. Men om mindre än en vecka är det dags för Djarfur Open och det har varit fullbokat sedan länge nu. Så det kommer bli febril aktivitet framöver, inte bara på tävlingsdagen på lördag utan hela veckan kommer det fixas inför vår första och tydligen väldigt omtyckta tävling. Finns det plats i almanackan för att vara funktionär så tas det som vanligt tacksamt emot!

Våra hästar Flekkur från Öringedal och Léttir från Aneby.

Vi som skriver nu är Simon & Hanna Leidecker och vi har fått förtoendet att ha ansvar för Djarfurs blogg. Vi skall försöka se till att den uppdateras lite oftare och visa på all den aktivitet som verkligen finns i Djarfur. Vi hade dock inte tänkt göra det själva utan vi vill såklart ha ER hjälp. Ni får hemskt gärna skicka in en bild, en mening eller en roman om er och kanske er hästs äventyr. Allt aktivitet som rör klubben och dess medlemmar är välkommet! Maila oss på djarfur@blogg.se. Här ovan är våra hästar Flekkur från Öringedal och Léttir från Aneby.

Idag övades det trail och terräng inför Lag-SMuttagningen den 26 Maj.

Denna bild är tagen idag av Karin Andersson och det är Djarfurs ungdomar som övar trail och terräng på Alafors gård. De duktiga tjejerna har både planerat och genomfört allt utom transportering själva! Vi önskar dom Lycka Till på Lag-SMuttagningen som äger rum på Klevsikbanan den 26/5.

Hoppas nu alla får en fortsatt härlig vår och att vi ses på aktiviteter runt om i Djarfurland!
Glöm inte
djarfur@blogg.se

RSS 2.0