"Harley från Elk´s Gård”

Glad sommar!

Vi har nu kommit tillbaka från vår sommarsemester på Öland, där solen har lyst mest hela tiden och vi hade nöjet att ha dessa fina pållor med oss i år. Svádi, Sproti, Flekkur och Léttir.

 

 

Vår internetuppkopplingen på ön har varit i princip obefintlig så tack Karin för att vi fick en blogguppdateringen om den välordnade kvällstävlingen den 5/7. Det är många tävlingar i islandshästvärlden nu. Svenska mästerskapen i Borlänge och mindre kvällstävlingar som den på Klevsvik förra veckan, 19/7. Visst vore det väl roligt med rapporter från båda! Ni Djarfuriter som var med på något av det får gärna maila blogg@djarfur.se och berätta hur ni upplevde det.

Annat som är aktuellt denna period är fölningar. Agnetha "Netha" Pethsson har skrivit om hur det gick till hemma hos dom i slutet av maj:

 

 

Födsel av vår lilla hingst, Glofaxas och Hergeirs lilla föl.

 

 

På morgonen den 26 maj, samma dag som Ni hade Lag-SM uttagning, började jag och Olivia skriva lista på vad som skulle ut till stallet för vi visste, nu är det nära. Det var dags för GloFaxas och Hergeirs 4:e föl att födas, Louise har 2 och nu skulle vi få vårt andra.

 

Handdukar, lakan, alsollösning, kompresser, termometer, vattenkokare, telefonnummer osv.osv.osv. man vill ju vara förberedd, skulle packas. Vi hade ju vakat 2 år tidigare då Gloria föddes och innan det gick vi kurs i födsel av föl, vi vill vara förberedda. Under dagen skulle Olivia göra hennes box i ordning, bättra på underlag samt halma väggarna och botten ordentligt.

 

Familjen var hungrig så vi skulle laga mat först. Olivia och jag står och förbereder lunchen då maken kommer inrusande och säger att 2 hovar är ute på Faxa, hon föder, ropar han.

 

Vi tittar på varandra och börjar nervöst skratta, vi samlar ihop handukar och lakan och våra mobiltelefoner. Rusar ut runt huset till hagen och ser att nu är det på G. Hon är ute i den smala hagen där hon inte skulle föla, detta skulle inte hända idag utan tidigast morgonen därpå och då skulle hon vara i den större hagen eller inne i sin förberedda box.

 

Vi blir andäktiga, det är mäktigt, vi klockar henne nu eftersom det är påbörjat, hon får ju inte hålla på för länge, gör de det så skall man tillkalla veterinären.

 

Värkarna sliter i Glofaxa, det ser rätt brutalt ut, då hon reser sig och sedan nästan kastar sig ner på sidan, upp igen går några varv och slänger sig ner igen. Hon sitter på baken så man tror att benen som är ute på fölet skall gå av, men det är deras sätt att få fölet i rätt position så det kan komma ut.

 

Hon lägger sig sedan på sidan igen och man ser hur kroppen blir helt stel, hon tar i och ut kommer mulen, hon stönar och stånkar, men slappnar av igen och sedan efter någon minut tar hon i för kung och fosterland, och se där kommer en liten häst hopvikt i miniformat ut, i en nästan genomskinlig fostersäck.

 

Helt fantastiskt, rent magiskt!

 

 

 

Faxa är så duktig, så duktig. Faxa vilar en stund på sidan, sen tittar hon bakom sig, sparkar försiktigt på fölet, ”du skall upp”, säger hon till den lilla.

 

Den lilla försöker få hål på fostersäcken, hovarna sticker ut men denna gång fastnar den över mulen så vi går in och drar upp den lite så hon kan andas ordentligt. Faxa börjar tvätta och putta igen och igen på fölet, fölet skall upp, NU.  Samtidigt är hon sååå trött, det är varmt som bara den, hennes vinterpäls är ju inte riktigt borta.

 

Hon reser sig efter ett tag, jag går in i hagen och knyter upp den tomma fostersäcken som dras i marken, detta gör jag så hon inte skall gå på den och med detta dra ut moderkakan, detta kan ju förorsaka blödning. (Islänningar kanske inte gör detta i hagarna, men storhästar som föds i stall här i Sverige gör detta, så jag gjorde detta, jag fick ju lära mig det på kursen och det gjorde jag sist med när Gloria föddes).

 

Värkarna fortsätter att slita i Glofaxas kropp, hon lägger sig ner, hon betar och får mer energi, vi matar henne med morötter och äpplen, hon får vatten. Hon reser sig och vandrar runtruntrunt, lägger sig ner och vilar, puttar på fölet.

 

Sen helt plötsligt går luften ur dem bägge två, då tar de sig en powernap under några minuter, så söta är de.

 

Nu kommer Gloria och Elk fram och tittar över muren, detta gör GloFaxa lite nervös så hon blir lite stressad, för hon vakar på sitt föl med livet som insats. Fast det är ju lite positivt för i och med det börjar värkarna komma tätare och till slut så kommer moderkakan ut.

 

Då tar jag den lägger den på ett lakan för att se att allt är helt och fint, den blir som en långärmad tröja. Även denna gång så var den så fin och hel, tack och lov. Hade det suttit kvar en liten bit så kan ju det också förorsaka blödningar och det vill vi inte ha.

 

Under tiden som GloFaxa skulle få ut moderkakan börjar fölet att ställa sig upp och innan GloFaxa är färdig så skuttar fölet omkring. H*n bajsar och skuttar vidare och då gärna mot stängslet.

 

Då börjar problemen i den lilla smala hagen som GloFaxa stod i tillfälligt. Fölet ser ju inte trådarna så vi får stå och vakta och skjuta tillbaka honom, vilket gör att fölet inte kan börja dia om den skall han börja bonda med mig i stället, h*n diar på både eltrådar, min tröja osv.

 

Olivia rusar in och mockar Glofaxas fölbox, fyller på ny torv och massor med halm, jag passar fölet, GloFaxa har problem för fölet inte vill dia. Efter ca en kvart så är Olivia färdig och vi kan leda in dem i deras stora box, sen får de vara ifred.

 

Sitter utanför en bit bort med öron riktade mot boxen, inom en kvart så suger h*n och efter ca en timme så pinkas det med och så även GloFaxa.

 

Det visade sig att det blev en liten svartskäck igen, så Louise har fått 2 brunskäck och jag har fått 2 svartskäck. Louise har fått 2 ston och jag har fått en av varje. Det var en liten ”Harley från Elk´s Gård” som föddes den 26 maj 2012.

 

Nu har jag varit med om 3 fölningar väldigt nära, 2 på gården och 1 i tidigare stall och det är andäktigt att se hela förloppet, under tystnad sitter man och tittar på en fölning.

 

Wow, så oroligt, så otroligt och så förbaskat vackert och jag är så tacksam att allt gick bra ännu en gång.

 ///

Tack Netha!

Inom kort kommer en text från Anna Kontio.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0