Gaedingakeppni clinic i Halmstad!

 

Tisdagen den 26:e juni fick Halmstad- travet besök av ”riktiga hästar”. Ett gäng Falki-tjejer hade engagerat Daniel Sundin och Katie Brumpton för att hålla en kurs/clinic i den spännande tävlingsformen Gaedingakeppni.

 

Vi samlades på stallbacken och gick sedan vidare till caféet där vi serverades kaffe och fantastisk macka. Två representanter från Halmstadtravet berättade om anläggningen och verksamheten och hur man vill utveckla Halmstad- travet genom att öppna upp för andra genrer inom ridsporten. Vi fick veta lite om regelverket när man tränar på banan, vilket varv man rider/kör och vilka som har företräde.

 

Sedan tog Daniel Sundin över och berättade om tävlingsformen Gaedingakeppni, tävlingsformen som man bl a tävlar i på Landsmót just nu.

 

Till skillnad från FIPO- tävlingar så är det hästen som tävlar, ryttaren är bara jockey. På Island är hästen ”tvungen” att vara medlem i en klubb.  Har man tur att kvala in fem hästar i final så är det bara att ragga upp några välridande polare och så får alla hästarna vara med.

 

Som vuxen tävlar man i A-flokk (femgång) eller B-flokk (fyrgång).  Barn har egna klasser där poäng ges för sits och inverkan, detta slipper vi vuxna. Man rider på ovalbana eller rakbana, helst på en P-bana där passrakan sitter ihop med ovalbanan. Rider man på ovalbanan så är det bara långsidorna som räknas. Man har sex längder på sig att visa sin häst. I B-flokk visar man kort tölt och ökad tölt (förutom övriga gångarter) och i femgång så klart pass. Finns visst bara en godkänd p-bana i Sverige än så länge.

 

Gaedingakeppni är väldigt likt en avelsvisning, poängen ges från 5-10. Får man en femma så har man inte visat gångarten, får man 5,5-6 så är det ”very bad performance”. Runt 7,5-8 är ok och 10 är perfekt. Tävlingsmålet är att hitta den flottaste hästen, en gaedingur, den hästen som domaren skulle vilja stoppa i bagageluckan och ta med sig hem. Det är en positiv tävlingsform för man bedömer hela tiden det bästa man ser. Har man gjort en flott travsträcka t.ex. och gör en till som misslyckas, så so what, endast det bästa räknas. Vilja och spirit är det viktigaste.

Utrustningsreglerna är de samma som i FIPO förutom att man inte får rida med spö.

Efter denna genomgång fick vi se Katie rida ett program med Daniel som speaker. 

 

 

Hästen på bilden är Ylur frá Akranesi som vann B-flokk på SM i fjol, notera det förbjudna spöet :)

 Sedan var det dags för hästbyte och Katie visade ett A-flokk program på en lite hetare häst (fux så klart!)

Efter detta var det dags för deltagarna med häst att prova själva under Katies och Daniels coachning

 

 

 

 

Vissa deltagare hårfagrare än andra :)

 

 

Intresserad publik, både på läktaren och vid stängslet… Hallandsposten var på plats och gjorde reportage

 

 

 

Våra värdar, de engagerade damerna från travet, berättade att man redan funderat på var, innanför trav-ovalen, man skulle kunna anlägga en ovalbana för islandshästar.  Halmstadtravet har ett 30-tal tävlingsdagar om året, mestadels på måndagar. Det finns ett stort antal permanenta gästboxar, en fin restaurang (där undertecknad gjort en kort och synnerligen misslyckad karriär som servitris) ett antal caféer, bra framridningsmöjligheter och möjlighet att ta emot ca 30 000 personer som publik.

Vilka möjligheter!!

 

//Anna Kontio   Alla bilder tagna av Lolo Trensmar

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0