Gaedingakeppni clinic i Halmstad!

 

Tisdagen den 26:e juni fick Halmstad- travet besök av ”riktiga hästar”. Ett gäng Falki-tjejer hade engagerat Daniel Sundin och Katie Brumpton för att hålla en kurs/clinic i den spännande tävlingsformen Gaedingakeppni.

 

Vi samlades på stallbacken och gick sedan vidare till caféet där vi serverades kaffe och fantastisk macka. Två representanter från Halmstadtravet berättade om anläggningen och verksamheten och hur man vill utveckla Halmstad- travet genom att öppna upp för andra genrer inom ridsporten. Vi fick veta lite om regelverket när man tränar på banan, vilket varv man rider/kör och vilka som har företräde.

 

Sedan tog Daniel Sundin över och berättade om tävlingsformen Gaedingakeppni, tävlingsformen som man bl a tävlar i på Landsmót just nu.

 

Till skillnad från FIPO- tävlingar så är det hästen som tävlar, ryttaren är bara jockey. På Island är hästen ”tvungen” att vara medlem i en klubb.  Har man tur att kvala in fem hästar i final så är det bara att ragga upp några välridande polare och så får alla hästarna vara med.

 

Som vuxen tävlar man i A-flokk (femgång) eller B-flokk (fyrgång).  Barn har egna klasser där poäng ges för sits och inverkan, detta slipper vi vuxna. Man rider på ovalbana eller rakbana, helst på en P-bana där passrakan sitter ihop med ovalbanan. Rider man på ovalbanan så är det bara långsidorna som räknas. Man har sex längder på sig att visa sin häst. I B-flokk visar man kort tölt och ökad tölt (förutom övriga gångarter) och i femgång så klart pass. Finns visst bara en godkänd p-bana i Sverige än så länge.

 

Gaedingakeppni är väldigt likt en avelsvisning, poängen ges från 5-10. Får man en femma så har man inte visat gångarten, får man 5,5-6 så är det ”very bad performance”. Runt 7,5-8 är ok och 10 är perfekt. Tävlingsmålet är att hitta den flottaste hästen, en gaedingur, den hästen som domaren skulle vilja stoppa i bagageluckan och ta med sig hem. Det är en positiv tävlingsform för man bedömer hela tiden det bästa man ser. Har man gjort en flott travsträcka t.ex. och gör en till som misslyckas, så so what, endast det bästa räknas. Vilja och spirit är det viktigaste.

Utrustningsreglerna är de samma som i FIPO förutom att man inte får rida med spö.

Efter denna genomgång fick vi se Katie rida ett program med Daniel som speaker. 

 

 

Hästen på bilden är Ylur frá Akranesi som vann B-flokk på SM i fjol, notera det förbjudna spöet :)

 Sedan var det dags för hästbyte och Katie visade ett A-flokk program på en lite hetare häst (fux så klart!)

Efter detta var det dags för deltagarna med häst att prova själva under Katies och Daniels coachning

 

 

 

 

Vissa deltagare hårfagrare än andra :)

 

 

Intresserad publik, både på läktaren och vid stängslet… Hallandsposten var på plats och gjorde reportage

 

 

 

Våra värdar, de engagerade damerna från travet, berättade att man redan funderat på var, innanför trav-ovalen, man skulle kunna anlägga en ovalbana för islandshästar.  Halmstadtravet har ett 30-tal tävlingsdagar om året, mestadels på måndagar. Det finns ett stort antal permanenta gästboxar, en fin restaurang (där undertecknad gjort en kort och synnerligen misslyckad karriär som servitris) ett antal caféer, bra framridningsmöjligheter och möjlighet att ta emot ca 30 000 personer som publik.

Vilka möjligheter!!

 

//Anna Kontio   Alla bilder tagna av Lolo Trensmar

 


"Harley från Elk´s Gård”

Glad sommar!

Vi har nu kommit tillbaka från vår sommarsemester på Öland, där solen har lyst mest hela tiden och vi hade nöjet att ha dessa fina pållor med oss i år. Svádi, Sproti, Flekkur och Léttir.

 

 

Vår internetuppkopplingen på ön har varit i princip obefintlig så tack Karin för att vi fick en blogguppdateringen om den välordnade kvällstävlingen den 5/7. Det är många tävlingar i islandshästvärlden nu. Svenska mästerskapen i Borlänge och mindre kvällstävlingar som den på Klevsvik förra veckan, 19/7. Visst vore det väl roligt med rapporter från båda! Ni Djarfuriter som var med på något av det får gärna maila blogg@djarfur.se och berätta hur ni upplevde det.

Annat som är aktuellt denna period är fölningar. Agnetha "Netha" Pethsson har skrivit om hur det gick till hemma hos dom i slutet av maj:

 

 

Födsel av vår lilla hingst, Glofaxas och Hergeirs lilla föl.

 

 

På morgonen den 26 maj, samma dag som Ni hade Lag-SM uttagning, började jag och Olivia skriva lista på vad som skulle ut till stallet för vi visste, nu är det nära. Det var dags för GloFaxas och Hergeirs 4:e föl att födas, Louise har 2 och nu skulle vi få vårt andra.

 

Handdukar, lakan, alsollösning, kompresser, termometer, vattenkokare, telefonnummer osv.osv.osv. man vill ju vara förberedd, skulle packas. Vi hade ju vakat 2 år tidigare då Gloria föddes och innan det gick vi kurs i födsel av föl, vi vill vara förberedda. Under dagen skulle Olivia göra hennes box i ordning, bättra på underlag samt halma väggarna och botten ordentligt.

 

Familjen var hungrig så vi skulle laga mat först. Olivia och jag står och förbereder lunchen då maken kommer inrusande och säger att 2 hovar är ute på Faxa, hon föder, ropar han.

 

Vi tittar på varandra och börjar nervöst skratta, vi samlar ihop handukar och lakan och våra mobiltelefoner. Rusar ut runt huset till hagen och ser att nu är det på G. Hon är ute i den smala hagen där hon inte skulle föla, detta skulle inte hända idag utan tidigast morgonen därpå och då skulle hon vara i den större hagen eller inne i sin förberedda box.

 

Vi blir andäktiga, det är mäktigt, vi klockar henne nu eftersom det är påbörjat, hon får ju inte hålla på för länge, gör de det så skall man tillkalla veterinären.

 

Värkarna sliter i Glofaxa, det ser rätt brutalt ut, då hon reser sig och sedan nästan kastar sig ner på sidan, upp igen går några varv och slänger sig ner igen. Hon sitter på baken så man tror att benen som är ute på fölet skall gå av, men det är deras sätt att få fölet i rätt position så det kan komma ut.

 

Hon lägger sig sedan på sidan igen och man ser hur kroppen blir helt stel, hon tar i och ut kommer mulen, hon stönar och stånkar, men slappnar av igen och sedan efter någon minut tar hon i för kung och fosterland, och se där kommer en liten häst hopvikt i miniformat ut, i en nästan genomskinlig fostersäck.

 

Helt fantastiskt, rent magiskt!

 

 

 

Faxa är så duktig, så duktig. Faxa vilar en stund på sidan, sen tittar hon bakom sig, sparkar försiktigt på fölet, ”du skall upp”, säger hon till den lilla.

 

Den lilla försöker få hål på fostersäcken, hovarna sticker ut men denna gång fastnar den över mulen så vi går in och drar upp den lite så hon kan andas ordentligt. Faxa börjar tvätta och putta igen och igen på fölet, fölet skall upp, NU.  Samtidigt är hon sååå trött, det är varmt som bara den, hennes vinterpäls är ju inte riktigt borta.

 

Hon reser sig efter ett tag, jag går in i hagen och knyter upp den tomma fostersäcken som dras i marken, detta gör jag så hon inte skall gå på den och med detta dra ut moderkakan, detta kan ju förorsaka blödning. (Islänningar kanske inte gör detta i hagarna, men storhästar som föds i stall här i Sverige gör detta, så jag gjorde detta, jag fick ju lära mig det på kursen och det gjorde jag sist med när Gloria föddes).

 

Värkarna fortsätter att slita i Glofaxas kropp, hon lägger sig ner, hon betar och får mer energi, vi matar henne med morötter och äpplen, hon får vatten. Hon reser sig och vandrar runtruntrunt, lägger sig ner och vilar, puttar på fölet.

 

Sen helt plötsligt går luften ur dem bägge två, då tar de sig en powernap under några minuter, så söta är de.

 

Nu kommer Gloria och Elk fram och tittar över muren, detta gör GloFaxa lite nervös så hon blir lite stressad, för hon vakar på sitt föl med livet som insats. Fast det är ju lite positivt för i och med det börjar värkarna komma tätare och till slut så kommer moderkakan ut.

 

Då tar jag den lägger den på ett lakan för att se att allt är helt och fint, den blir som en långärmad tröja. Även denna gång så var den så fin och hel, tack och lov. Hade det suttit kvar en liten bit så kan ju det också förorsaka blödningar och det vill vi inte ha.

 

Under tiden som GloFaxa skulle få ut moderkakan börjar fölet att ställa sig upp och innan GloFaxa är färdig så skuttar fölet omkring. H*n bajsar och skuttar vidare och då gärna mot stängslet.

 

Då börjar problemen i den lilla smala hagen som GloFaxa stod i tillfälligt. Fölet ser ju inte trådarna så vi får stå och vakta och skjuta tillbaka honom, vilket gör att fölet inte kan börja dia om den skall han börja bonda med mig i stället, h*n diar på både eltrådar, min tröja osv.

 

Olivia rusar in och mockar Glofaxas fölbox, fyller på ny torv och massor med halm, jag passar fölet, GloFaxa har problem för fölet inte vill dia. Efter ca en kvart så är Olivia färdig och vi kan leda in dem i deras stora box, sen får de vara ifred.

 

Sitter utanför en bit bort med öron riktade mot boxen, inom en kvart så suger h*n och efter ca en timme så pinkas det med och så även GloFaxa.

 

Det visade sig att det blev en liten svartskäck igen, så Louise har fått 2 brunskäck och jag har fått 2 svartskäck. Louise har fått 2 ston och jag har fått en av varje. Det var en liten ”Harley från Elk´s Gård” som föddes den 26 maj 2012.

 

Nu har jag varit med om 3 fölningar väldigt nära, 2 på gården och 1 i tidigare stall och det är andäktigt att se hela förloppet, under tystnad sitter man och tittar på en fölning.

 

Wow, så oroligt, så otroligt och så förbaskat vackert och jag är så tacksam att allt gick bra ännu en gång.

 ///

Tack Netha!

Inom kort kommer en text från Anna Kontio.

 


Rapport från kvällstävlingen 5 juli

Den 5 juli anordnade ungdomarna i Lag SM-laget "Djarfur" en mycket trevlig kvällstävling på Klevsviksbanan. Dryga tjugotalet ekipage tävlade i fyrgång (V5), tölt (T7) och tvågång, och några lyckliga fick rida final i fyrgång och tölt. Domare var Karin Åkerström och Louise Rosengren. Vädret visade sig från sin bästa sida, och vi kunde ha caféet utomhus vilket var mycket uppskattat inte minst av dem som stod och sålde.
 
Lotteriet sålde slut i ett nafs - till förtret för de som inte hann köpa några lotter! Bättre lycka nästa gång. Ungdomarna sålde även Susanne Törnqvists fina etsade glas och fick in en fin slant på det också.
 
Här kommer lite bilder från kvällen! Tack Johanna för flitigt fotograferande.
 
Felicia och Janina förbereder caféet
 
Incheckning, lottförsäljning och glasförsäljning
 
Malin och Emma rycker ut med en skylt!
 
Fullt på parkeringen!
 
Eva Lind fick låna Karin Larssons Valiant - det gick bra!
 
Anna-Karin Sverrisson på Black Beauty!
 
Avslappnat utanför banan...
 
Snygga black-bakar!
 
Majsan och Rune, alias Maria Pettersson på Raudskjóni.
 
Fru Andersson på världens bästa Dád.
 
Våra duktiga sekreteriatstjejer - Malin rattade datorn och Emma speakade.
 
Full fart på kommersen - alla var fikasugna!
 
Prisutdelning i tvågång - Hugo slog morsan med finare töltpoäng på duktiga Skelmir! Dessutom unga fröken Davidsson på äldre fröken Litla.
 
Prisutdelning i fyrgång - nöjda damer!
 
Prisutdelning i tölt - ungefär samma nöjda damer!
 
Tack alla för en härlig och rolig kväll! Hoppas vi ses på nästa kvällstävling också!
 
 
 
 

RSS 2.0