Glad och hårig påsk!

 
 
 
Nu börjar våren sakteliga krypa närmare och hästhåren är överallt. Här kommer en medlemspresentation ifrån en av våra medlemmar. Framöver kommer den nya styrelsen att presentera sig på detta sättet. Tveka inte att skicka in en presentation om just Dig!
 
///
 
Vad heter du?
Eva Lind

Kommer ifrån?
Göteborg men bor i Kungsbacka sedan 2001

Hur kom du i kontakt med Islandshästen för första gången?
Genom Ulrika Persson, som i början av 90-talet var ansvarig för ridsektionen på SCA. Jag fyllde ut platserna som inte gick åt på deras turridningsutflykter. Vi var runt överallt där det fanns islandshästar.

Varför just islandshäst?
Den är så mångsidig! Den är känslig och robust på samma gång. Fantastisk i terrängen och rolig på ridbanan. Gångartsridning är ett mysterium och ju mer man lär sig desto mer vill man kunna!

Hur länge har du hållit på med hästar?
Började rida ponny på GFRK 1983 sedan har jag hållt på - undantaget något års upphåll på högstadiet.

Har du egen häst? Berätta om den!
Jag äger en valack, Ský von Fidelius, född 2003 i Tyskland. Jag och Anna & Magnus Skulason bytte hästar för ca 5 år sedan - jag fick Ský och de fick min förra häst Atlas. Så kan det också gå till ;) 
 
 
 


Skogsridning eller träning på bana/paddock?
Både ock!

Favoritinstruktör?
Jag har testat en himla massa instruktörer genom åren men min absoluta favorit är Linnea Vas. Ihop med henne har träningen fått en kontinuitet som är ovärderlig. Nu hoppas jag bara hon kommer hem till Sverige snart igen...

Har du något mål med din ridning?
Jag vill bli bättre!
 
 
///
 
 
Tack Eva för detta! Eva äger också en av få islandshästsportbutiker i vårt område.
Värt att titta in där:
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Test av tävlingsnerverna!

 
 
 

Den 3/3:e ordnade Eskilsby Gård med Fillipa Hellten i spetsen en inofficiell inomhustävling i grenarna tölt, fyrgång och tregång. Det var en väldigt trevlig dag med en härlig blandning av hästar, människor, tre godkända tävlingsdomare, strålande sol och ett gigantiskt prisbord som fick många som inte ställde upp i tävlingen att ångra sig. Nedan kommer några tankar dels från Filippa Hellten men också från Djarfuriterna Sofie Falkman samt Elin Wallenbring och hennes pojkvän Robin Hermansson som gjorde sin tävlingsdebut i ridhuset! Först ut är Elin och Robin:

 

Elin: Jag tyckte de var bra arrangerat och mycket familjärt och framförallt super kul! Min sambo var nog väldigt nervös, hans första tävling han har bara ridit på "riktigt" ett halvår så är mycket stolt över honom!

 

Robin : Jag och min sambo äger en tävlingsvalack ihop, han är 13 år och går vid namn Teitur från Dalagården. Han har nu antagit rollen som min läromästare.

 

Jag kunde inte ha begärt mer av min första tävling, det var väldigt välordnat och fint. Gick lite i tankarna att det kanske inte skulle ha varit något för mig i början med tanke på den lilla erfarenhet jag har av ridning. Men det fanns en plats även för mig vilket var super.

 

Nerverna satt väl endå lite utanpå skinnet. Det märktes framför allt när jag tappade fokuset under tölten och det blev ingen tölt alls tillslut, men när väl det momentet var över kunde jag inte bara annat än att le och bara fortsätta. Jag hade supertrevligt och fick verkligen allt jag ville ha utav tävlingen. En otrolig upplevelse, riktigt mycket sköjj och lite blodad tand efter mer. Men vi får se vad tiden bär med sig. :)
 
 
 
 
 
 

Nästa text är ifrån Sofie Falkman:

 

Årets första tävling för Josefin och Byr, och den första någonsin för Maja och Valiant, blev Eskilsby Gårds ridhustävling, på lagom avstånd från hemmastallet Klevsvik. Tjejerna förberedde redan dagen innan med sadelputs, pälsglans och klippning - ska det vara fint så ska det...
Tävlingsdagen var det strålande vårväder, nästan synd med tävling inomhus! Dock fanns det ju gott om tid för oss som inte tävlade att njuta av solen utanför ridhuset tillsammans med nya och gamla vänner - det kändes verkligen som om "alla" var där.
Förutom att Byr rymde ur hagen minst fyra (!) gånger avlöpte tävlingsdagen väl - Josefin missade precis en finalplats i tregången, och både Maja och Josefin gjorde fina insatser i fyrgången. Det blev inte final för någon av dem, men vi var nöjda med dagen ändå - ett jättetrevligt arrangemang som visar att man kan få ihop en bra tävling även med ganska få funktionärer. Vi kommer gärna tillbaka!

/Sofie

 

Byr på fritt sommarbete:

 

 

Filippa Hellten:

 

-Hur du fick idén att starta igång denna tävling?

 

Idén av att över huvudtaget anordna en tävling kom från att jag själv tycker att det är alldeles för lite aktiviteter och evenemang för islandshästar under vinterhalvåret. Jag frågade läsarna på bloggen som jag och en kompis driver, tennisryttarna.blogg.se, vad de hade tyckt om en ridhustävling nu i mars. Jag fick direkt mycket positiv respons på detta och väldigt många svarade att de gillade idén. Det var härifrån jag utgick och försökte att bygga upp en bra tävling med målet att alla skulle kunna vara med.

 

- Hur var det att anordna en tävling?

 

Det var otroligt kul men det var betydligt mer att göra än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig! Då jag inte kunde någonting om icetest-programet eller egentligen hade några förkunskaper kring att arrangera en tävling överhuvudtaget så tog det extra mycket tid. Jag hade aldrig trott att det tog flera timmar att skapa några få startlistor, eller att det var så mycket förarbete överhuvudtaget. Väldigt mycket jobb, både under tävlingen men framförallt innan. Jag kan säga att jag beundrar dom som har hand om större tävlingar med tanke på allt jobb som lades ner på denna förhållandevis lilla tävlingen .

 

- Hur fick du tag i så många sponsorer?

 

Denna frågan har jag fått från väldigt många faktiskt vilket jag tror beror på att det är få islandshästtävlingar som har stora prisbord. Jag la ner mycket kraft och tid på just detta med sponsorer. Jag själv tycker att det är otroligt kul med prylar på prisbordet och tänkte då att jag i allafall kan försöka att fixa någon sponsor till tävlingen. Utan större förväntningar både mailade och ringde jag företag och berättade helt enkelt som det var och vad jag sökte – vi ska ha en tävling och vi söker sponsorer. Alla företagen som jag hade kontakt med var otroligt vänliga och jag fick ett väldigt trevligt bemötande. Jag måste erkänna att jag blev förvånad när jag fick svar efter svar att företaget ville sponsra tävlingen, och med otroligt fina priser! Jag är väldigt nöjd med de fantastiska sponsorerna och är så glad att jag fick dela ut så otroligt fina och mycket priser på tävlingen.

 

-Skulle du kunna göra det igen?

 

Absolut! Jag vill jättegärna göra det igen och det är det planerat att jag även kommer att göra. Vi får se när nästa gång blir men minst en tävling till i år är tanken!

 

Filippa med en av gårdens hästar:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vår nya ordförande!

 
 
 
På årsmötet februari valdes Annelie Silvander till Djarfurs nya ordförande.
Här kommer en presentation ifrån henne!
 
///
 
Jag heter alltså Annelie Silvander och har suttit i styrelsen i två år som ledamot. Är 45 år och har två barn, varav jag delar intresset för islandshästen med min dotter Izabella 13 år. Har för övrigt fyra papillon och en border collie samt sex isländska höns. Jag har en bakgrund inom hundvärlden i föreningssammanhang, har arbetat i diverse styrelser och tävlat en hel del i agility, bruks, lydnad och utställning. Satte min dotter i ridskola på Gustavsgården innan hon fyllt fyra med hopp om att hon skulle falla för hästeriet istället för nån bollsport eller liknande...då jag är en överrvintrad hästtjej sedan barnsben. Satsningen lyckades!! Dock ett långt uppehåll under många år tills jag och en väninna tog en turridning på Gneisti i oktober 2010. Dottern gick då i ridskola här..Jag och min kompis tyckte detta var så fantastiskt kul så en månad senare åkte vi på hästköparresa till Skåne vilket resulterade i att jag köpte den första häst vi tittade på..skolbokexemel på vad man inte ska göra...Hästen hette Tjaldur från Tomarp (e Gyrdir fra Arbakka) och var fem år och inte töltsatt! I december 2010 kom han till Kungsbacka....Min väninna köpte såklart också e n islandshäst, dock tittade hon på två innan hon slog till:) Efter en tid så blev det så att dottern såg med sura ögon när jag red Tjalle...det var ju kanske mest hennes häst...(vi hade varit rörande överens inför inköp att vi skulle dela...)..Nu förstår ni säkert vart detta barkar...såklart fanns det en häst i stallet hos Natalie som jag älskat från första stund...femgångare som blandade lite hejvilt, rädd för bilar- men underbart pigg och rolig häst för övrigt...Så ett köp till med hjärtat och inte hjärnan...(det med trafiken är lite jobbigt ibland) så blev Saga från Smedbygget (e Atli fra Sydra Sködugli...typ) min i augusti 2011, mindre än ett år efter Tjalle kom!! (och väninnan köpte såklart en häst till sin dotter också) Numer har vi hästarna hemma vilket är supermysigt!
 
 
 
 
 
 
Engagerar mig I Djarfurs satsning på Lag SM och att få ihop ett lag som kan kvala 2013...Dett är ju stora skor att fylla från förra årets segerlag!! Jag var med som assisterande till Team Gneisti från Djarfur förra året där min dotter var med, tyckte det var väldigt kul, så nu kör vi på årets lag och hoppas komma med! För övrigt så arbetar jag inom Göteborgs stad, är jurist men arbetar med alkoholfrågor. Kommer att vara med och ta fram alkoholpolicyn, samt arbeta för ett Veteranmästerskap i Djarfur !!
Jag ser fram emot ett spännande år i Djarfur då vi står som värdar för Lag SM!! Hoppas att många kan och vill engagera sig och hjälpa till på ett eller annat sätt! En hjälpandehand kan behövas på många ställen, tveka inte att kontakta styrelsen om du kan hjälpa till!
Hälsar Annelie
 
///
 
Inom kort kommer ett inlägg från tävlingen på Eskilsby Gård som gick av stapeln i söndags den 3/3. Håll utkik  :-)
 
 
 
 

RSS 2.0