Summering av Lag SM 2009

Förberedelserna

Kunde inte varit bättre! Tjejerna träffades nästan varje vecka under sommarlovet. Mycket tid, tänkande, planering och handarbete lades ner på lagshowen. Flitiga som myror sydde de en massa kostymering till både tvåbenta och fyrbenta. Med lite hjälp från några mammor och pappor, men det mesta gjorde de själva.

Några träningar blev det också. Louise och Nathalie ställde upp med sin tid, sitt kunnande och sina hästar och hjälpte laget vässa formen. Långa dagar blev det, men alla var glada och positiva!

Resan upp och ner

Gick hur bra som helst! Vi fick tag i bilar och transporter och chaufförer. Vi kom nästan iväg på utsatt tid. Vi stannade och rastade tillsammans, trevligt. Alla bilar höll, trots svart rök och konstiga missljud och framförallt en stor belastning med all packning, passagerare, hästar, takboxar mm. Och alla höll sams och hade trevligt, så de många timmarna gick snabbt och lätt.

Boendet

De tvåbenta bodde på Himmelstalunds Camping. Stugorna var väl OK. Utrustningen i stugorna varierade, men med fyra eller fler bohag att välja mellan så fick vi ihop det mesta. Alla sov bra i allafall. Men toaletterna och duscharna kändes tidvis som en sanitär olägenhet.

Uppstallningen

Hästarna bodde i tältstall i ansluting till Himmelstalundbanan. Där hade de det riktigt bra. Några hästar var lite stressade av miljön den första dagen, speciellt som det blåste och smattrade i tältduken ovanför deras huvuden. Men de vande sig snart och sedan fungerade det utmärkt. Torrt och fint var det också.
Dagtid fick de vara ute i hagar vi hade satt upp, och det funkade utmärkt det också. Gneistihästarna hade ett par hagar, Dád och Gydja som inte bor ihop men ändå träffats några gånger trivdes ihop, och Hergeir fick så klart en egen hage.


 Dáð och Gýðja

Maten

Alla i laget och familjen Fredriksson/Svenker hade förbeställt alla måltider. Maten som tillhandahölls var dock inte så mycket att hurra för, så Julia, Fredrik, Nathalie och Louise sällade sig till övriga vuxna till kvällsmålet. Första dagen hade alla grillmat med sig, andra dagen grillade vi lax och åt med senapssås, potatis och grönsallad. Sedan kom det fram att vi hade två riktiga matentusiaster med oss, Mats och Anders. Så sistsa kvällen planerade och lagade de maten till alla oss andra, och det var så hemligt så hemligt. Och vad gott det blev! Bruschetta till förrätt (minsann!) och goda köttfärsbollar med massa goa grejor i plus limesås, ris, bröd och sallad till det, mums mums. Och inte katten drack vi kranvatten till det inte.
Nästa år (om vi åker då igen) så vet vi redan vilka som ska stå för maten! :-)

 Anders kollar köttfärsbollarna

Banan

Himmelstalund är en jättefin tävlingsanläggning. Det är väl egentligen bara dressyrbanan som ligger lite trångt och tråkigt till. Annars finns det en framridningsovalbana och en tävlingsovalbana, och även för passhästarna finns både träningsraka och tävlingsraka. För terrängen kunde de också lägga en väldigt trevlig slinga med både naturliga svårigheter och uppbyggda hinder.
Dyggur har sitt klubbhus i anslutning till banan, och där ordnar de med mat och försäljning. De har en fin veranda framför "kiosken", så det är alltid torrt och prydligt där.

 Hergeir och Ida gillade banan

Arrangemanget

När vi först fick programmet blev vi smått förskräckta. Tidsprogrammet var späckat, och inga pauser inlagda förutom lunchrasten. Hur i all världen skulle det kunna fungera? Vi såg massiva förseningar framför oss.
Men det visade sig snart att Dyggur vet vad de gör, och att arrangera stora tävlingar har de stora erfarenheter av. Tidsprogrammet höll i stort sett. En timmes försening på lördagen, men annars flöt allt på bra och avslutades i stort sett som planerat på söndag eftermiddag. Bra jobbat!

Incidenter

Tävlingen var inte helt utan incidenter. Som tur var var inga av Djarfurs ekipage inblandade.
På fredagen blev starten av veterinärbesiktningen försenad p g a att veterinären hade blivit tillkallad till en olycka på E4:an. En häst hade gått över bommen i transporten på väg till tävlingen. Både hästen och hästägaren kom undan med blotta förskräckelsen, men ekipaget strök sig från tävlingen och åkte hem i stället.
Den andra incidenten av allvarligare art inträffade när tävlingen i stort sett var slut och lagen förberedde sig för att tåga in till prisutdelningsceremonin. Ett lag kom i formation i tölt längs passrakan då en av hästarna blev lite för glad och började galoppera. Ryttaren fick inte stopp på hästen som fortsatte ända ut på asfaltsvägen. Där gick ekipaget omkull och ryttaren blev klämd under hästen.
Tjejen som red blev givevis chockad, och hade gjort sig illa i höften och fick åka till akuten. Hästen fick ett otäckt jack ovanför ett knä och veterinär fick tillkallas. Ett tråkigt slut på en bra tävling.
På prisutdelningen tågade lagen in till häst. I spetsen för Djarfurs lag gick Hergeir med matte Louise stadigt vid sidan eftersom hon inte litade på att han skulle kunna hålla sig i skinnet med så mycket andra hästar (och ston) runt omkring sig. Så vi bromsade effektivt ner alla tankar på att gå i annan gångart än skritt, och det kändes under omständigheterna tryggt och bra.

 Här kommer Djarfur!

Lagandan

Djarfur laganda var på topp! Tjejerna stöttade och hjälpte varandra och hade roligt tillsammans. Uppkomna problem löstes nabbt av dessa kreativa tjejer. Föräldrarna stöttade pch hjälpte till där det behövdes, men det mesta jobbet gjorde de själva.
Djarfurs cafétält var med på resan och fungerade som bas för hela djarfurgänget Där satt föräldrar och de som för tillfället inte tävlade och pratade och umgicks, och stöttade de tävlande ute på banan.
 Djarfurs tältläger

Ledarna

Vi hade förmånen att ha med två kompetenta ledare i laget. Louise Rosengren som var den formella lagledaren, och Nathalie Andersson som tränade och coachade tjejerna. De jobbade bra ihop och kompletterade varandra på ett utmärkt sätt. Toppenbra!

IT supporten

Att den här bloggen över huvud taget kom till är Mats Adlers förtjänst! Han är Djarfurs meste IT-supportare, och det gör han så hiiimla bra!

 Glad Djarfurit

Sponsorerna

Utan er hade det här blivit en helt annan historia, både dyrare och blekare på alla sätt och vis. Stort tack till

Procranes AB
Damalini AB
Ridsport online
Tölt i Väst
Gneisti islandshästar
Stall Klevsvik
Åsens gård
Alafors gård
Svensk Ridsport
Ingen glömd hoppas jag???

Looken

De var så snygga tjejerna! Enhetligt klädda i Djarfur T-shirts, Lag SM jackor och sponsrade kepsar. Tjusigt!

 Snyggaste laget!

Insatserna

Till sist, insatserna. Ja, vad kan man säga? Vi kom ju tvåa!!! Ni var SÅ duktiga allesammans!

 Tvåa på Lag SM!

Tack alla för en mycket trevlig tävlingshelg i Norrköping! //Karin - stolt ordförande i Djarfur

Ryttarfestens Djarfursång!!

Refr.
Djarfurtider, Vi känner de e nånting på gång!

Djarfurtider

Djarfurtider, Vi e glada fastän resan var lång!

Djarfurtider

Vi töltar runt uppå Dyggurs bana

- Sara hon passar bredvid


Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider


Alla e här, nu vi satsar på vinst   -  ah-ah-ah

Ida har till och med, tatt med sig en Hingst


Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider


Felicia, Malin & Emma är Bäst!  -  ah-ah-ah

Har man två Sofior - Då blir det Fest!


Refr.

Djarfurtider, Vi känner de e nånting på gång! o.s.v....


Austur, Dyggur har här sin rot

Djarfurtider

Fengur, Framtid, Glaumur Är ni något hot?

Djarfurtider


Jor å Dis å Geysir-Eldur,

Strokkur Stigandi Hänger ni med?


Djarfurtider Hej Hej Djarfur vinner


De e vår Hunger, de e vårt Kall!  -  Ah-ah-ah

Alla sjunger med, Vår sång är Ball!


Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider


Vi tar alla rosetter med blå/gula band  -  Ah-ah-ah

Sen har vi pokalen, i vår hand


Refr.

Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider o.s.v...


Nattalie hon har koll på Trailen

Massor av hinder, vi tränat på


Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider


Louice hon pluggar så ögona blör

Ah-ah-ah

Men stora tentan, hon aldrig kör!


Refr.

Djarfurtider Hej Hej Djarfurtider o.s.v...


Vi kom tvåa!!!

När alla poäng lagts ihop, räknats bort och dividerats så stod det klart - Djarfurs lag kom tvåa i lag SM 2009! Vann gjorde Strokkur, och det gjorde de med viss mariginal. Så vi kan känna oss vääääldigt nöjda! VI har ett väldigt jämnt lag, och det betalade sig. Även våra reserver gjorde bra ifrån sig, men deras resultat räknas ju inte in i lagets resultat.

Nu packar vi ihop för att åka hemåt. Men var lugn, det kommer fler bilder och en summering - så småningom!

Hej då från Norrköping!


Från vänster: Sofia Fredriksson/Loki, Emma Härnström/Gydja, Felicia Edenhammar/Jolnir, tränare Nathalie Andersson, Ida Adler/Hergeir, lagledare Louise Rosengren, Malin Andersson/Dád, Sara Nilsson/Fláki och Sofia Norman/Ára.

Lunchrapport sista dagen

Morgonen började lite nervöst huruvida Jolnir skulle klara vetrinärkontrollen och Malin och Dad i så fall måste kasta sig rakt in i skarpt läge och rida dressyr. Det gick dock aldeles utmärkt och vi tror inte att Jolnir behöver pensioneras längre :-)

Felicia gick hårt ut som första ekipage och Ida på Hergeir startade sexa. En mycket fin visning av ett ekipage från Strokkur var inte mycket att göra åt, men Ida blev tvåa och Felicaia fyra. GRATTIS TJEJER!!

Efter dressyr var det dags för T5. Ida kämpade febrilt med nedtagningarna hos Hergaeir och det resulterade även här i en hedrande andraplats efter ett ekipage från Strokkur.

Nu återstår bara två grenar, T6 och T7.
Felicia och Jolnir tävler T6 (lätt T2) och Emma på Gydja tävlar T7 (Bas tölt)
Malin & Dad tävlar också T7, men som reserver...

Inför de sista grenar ligger vi tvåa efter Strokkur.
1. Strokkur 5,70
2. Djarfur 5,40
3. ?? 5.10
NU HÅLLER VI TUMMARNA!!
Vi måste hålla trean borta och jaga Strokkur med allt vi har!!


Lördagens övningar

Idag har vi haft solsken, yippeee!

Lördagen började med terräng. Första ekipage ut var Malin och Dád. Malin var grymt nervös redan på kvällen innan... Men det hade hon inte behövt vara. Terrängbanan var jättetrevlig. Första hindret (eller ska man kalla det svårigheten) var en cykel (dé du Kolle!). Efter cykeln skulle man tölta ner för en liten backe, och hålla tölten mellan två markeringar. Sedan skritt längs en liten asfaltsväg, sedan över ett läskigt illblått vattenhinder.  Höger galoppfattning upp för en liten backe, sedan ner och gör en prydlig passage över asfaltsvägen igen. Upp för en liten gräsbacke i galopp, över ett hinder, ner i trav och trava över bommar. Sedan en skrittsträcka och in i skogen. Hoppa över ett litet naturhiner, sedan skritt över en nedfallen trädstam, sedan slalom mellan träden. Ner för en liten backe, sitt av. Led hästen ner för en backe, upp för en backe, vänd och led tillbaka igen. Sista momentet var att sitta upp från en sten. Sedan ut ur skogen - klart!
Alla Djarfurs tjejer klarade banan galant! Malin/Dád (reserver!) kom 11, Sofia N/Ára 15 och Sofia F/Loki 16 plats.Om det nu inte blev någon dramatik i terrängen så blev det desto mer dramatik när Jolnir skulle veterinärbesiktigas. Veterinären ville inte släppa igenom honom för han tyckte att han såg stel ut på vänster fram. Felicia fick en chans att värma upp honom mer och komma tillbaka. Nu blev vi lite stressade, för Jolnir hade ju en av huvudrollerna i lagshowen. Hur i all världen skulle vi kunna ersätta honom? Vi funderade och hade lite alternativ, men alla drog en suck av lättnad när han gick igenom. Med en hälsning från veterinären att han kanske borde pensioneras...
Nästa nummer var stilpass, och där hade vi Sara och Fláki som bevakade Djarfurs intressen. Och det gjorde de bra, de slutade på fjärde plats.
Efter lunch var det invigning där alla lagen paraderade in i sina fina jackor och med flygande fanor. Trevligt!Sedan var det dags för lagshow. Djarfur startade näst sist, så det blev en lång väntan. En massa roliga uppvisningar (men varför måste alla rida till "Ridum Ridum"?), roliga idéer och fina framföranden. Vårt Askungenummer flöt på bra trots att detta var första gången det kördes med full kostymering och all rekvesita. Tjejerna hade ju tränat på bra, så allt flöt som beräknat och fnissen och skratten kom där de skulle. Den enda som drabbades av scenskräck var Gydja som plötsligt inte alls skulle hoppa över det blommiga hindret, vilket hon gjort galant på varenda träning innan... Men Emma maskerade det hela så bra hon kunde och i övrigt flöt hela showen bra. Detta betalade sig med en sjundeplats (av 11).

Efter lagshowen blev det lite bråttom att värma upp våra två ekipage i fyrgång - Malin och Dád och Ida på lånade Hergeir. De red i samma heat, så det var ju lite extra spännande. Det började bra för båda. Hergeir så klart jätteflott, och Ida gjorde ett bra jobb att rida honom. Betänk att hon endast ridit honom sju gånger innan tävlingen, och bara en gång på ovalbana. Aldrig på tävling... Dád och Malin var också jättefina, bättre än någonsin. Sista momentet var ökad tölt för Malin/Dád och trav för Ida/Hergeir. Dád tuffade på bra i den ökade tölten, men tyvärr fick inte Ida till traven på Hergeir. Ovalbaneräven Hergeir förväntade sig att få springa i pass efter galoppen - inte mesig trav. Så de var inte helt överens och tyvärr blev det ingen trav.

Nästa gren var femgång, och nu var Sara och Fláki i elden igen. De presterade bra igen, och slutade på en hedersam fjärdeplats???? Tror vi. Eventuell rättelse kommer i morgon. :-)

Sista grenen för dagen var fyrgång special där vi hade Sofia F/Loki och Sofia N/Ára. Just nu vet vi inte hur det gick för dem, återkommer med resultatet i morgon.Sammanlagt så ligger Djarfur just nu på fjärde plats!

Nu kör vi järnet i morgon... Håll tummarna för oss!

RSS 2.0